Bilimsel Çalışma: Yarım su bardağı Şarap Erkelerin Ömrünü Uzatır mı?


Epidomiyoloji ve Halk Sağlığı Bülten?inde 30 Nisan 2009?da yayımlanan bir çalışmanın sonucuna göre her gün yarım su bardağı içilen şarap erkeklerin ömrünü 5 yıla kadar uzatabilmektedir. Fakat bunun tam olarak belirtilebilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünden M.T. Streppel ve arkadaşları, düşük düzeydeki alkolün kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini azalttığını fakat bu koruyucu etkinin içeceğin türüne ait bir özellikten kaynaklanıp kaynaklanmadığının henüz netleşmediğini belirtmişlerdir.

Çalışma 1900 ile 1920 yılları arasında doğam 1373 erkek birey üzerinde 1960-2000 yılları arasında yapılmıştır. Çalışmada kişilerin uzun dönemde alkol ve akollü içecek tüketim durumlarının kardiyovasküler ölüm ve yaşam kalitelerine etkisi araştırılmıştır. Az miktarda alkol tüketimi çalışmada 20g/gün?nün altında olarak belirtilmiştir. Bireylerin alkolü şarap, bira ve saf alkol olarak tükettikleri hesaplanmıştır.

Hiç alkol tüketmeyenlere göre, uzun dönemde az miktarda alkol tüketen kişilerde damar, kalp-damar ve toplam ölüm düzeyleri daha düşük bulunmuştur.

Yine, uzun dönemde 1 su bardağının yarısı kadar günlük olarak şarap tüketenlerde hiç alkol tüketmeyenlere göre kroner kalp hastalığı, kalp-damar ölümü ve toplam ölüm düzeylerinin daha az olduğu belirtilmiştir.

Araştırmacılar bu sonuçların net olmadığını ve bununla ilgili daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini araştırmanın sonunda yinelemişledir.

kaynak: J Epidemiol Community Health. April 30, 2009.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam