Çikolata: Kalsiyum Düşmanı mı?


Aslında doğru denebilir.

Kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan ( bu tahıllarda da bulunur) oksalat maddesi kalsiyumu bağlayarak barsaklardan emilimini engeller.

Yapılan bir çalışmada hergün 1 veya 1 den daha fazla çikolata yiyen kadınların haftada 6 kereden az çikolata yiyen kadınlara göre daha az kemik yoğunluğu ve dayanaklılığı olduğu belirlenmiş. Bu araştırmacılara göre kalsiyumdaki okzalattan kaynaklanabileceği gibi çikolatanın içerdiği şekerden de kaynaklabilir. Çünkü fazla şeker kalsiyum barsaklardan atımını arttırır.

Fazla okzalata alımı böbreklerde okzalata taşlarına da neden olabilmektedir. Tahıllar, baklagiller, tohumlar, çay, çilek, dut, kiraz, ıspanak gibi besinler de okzalatın bulunduğu besinlerdir.

Süt ve yoğurt tüketiminizi arttırarak ve okzalatlı besinlerin tüketimini azaltarak kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz.

3 Comments Add yours

  1. Duygu dedi ki:

    Çok ilginç ama bir kadın olarak çikolatayla pek aram yok,ama gördüğüm kadarıyla bu bir avantajmış.Sadece çok üşüdüğümde ve periyodik dönemlerde bir parça canım ister, oda normal sanırım:)

  2. Beyaz Büyü dedi ki:

    Kemik sağlığı ilerisi için gerçekten önemli bir mevzu önlemini almak gerek..

  3. dyt.kelebekdiyeti dedi ki:

    duygu, regli döneminde oldukça normal, hormonal bir istek :))

    Beyaz büyü, evet biz bayanlar için gençlik döneminde önlem almamız gereken bir durum. 25 yaşına kadar kalsiyum depoluyor kemikler sonra artık almıyor ve günlük kalsiyum alımımızı ne kadar arttırırsak o kadar menapoz dönemine güçlü kemiklerle giriyoruz :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam