Sağlıklı Besinler İle Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı besin seçimi sağlıklı beslenmenin temelidir.

Peki sağlıklı besinler nasıl olmalıdır?

Besin öğesi içeriği zengin, hem lif hem de vitamin ve minerallerden zengin

  1. Vitamin A, E ve beta karoten gibi güçlü antioksidanlardan ve fitonutrientlerden zengin
  2. Kalp sağlığına katkıda bulunan
  3. Kalorisi değil besin değeleri yoğun olmalı


8 sağlıklı besin…

Badem: Yüksek oranda lif, kalsiyum, riboflavin, magnezyum ve demir içerir. 7 adeti 23 mg kalsiyum içerirki bu diğer yağlı tohumlardan oldukça fazladır. Yine 7 adeti günlük E vitamini ihtiyacının %15 ini karşılamaktadır. İçerisinde bulunan tekli yağ asitleri ile kan kolesterolünün düşürülmesinde ve kalp sağlığının korunmasında etkilidir.

Elma: Yüksek oranda lif içeriği ile kan kolesterolünü düşürerek kan şekerini dengeler. C vitamini açısından oldukça zengindir ve hücre hasarının oluşmasını engeller. İçerdiği ksilitol ile de diş sağlığında oldukça önemlidir.

Yabanmersini: Yüksek oranda vitamin C ve lif içerir ortalama 30 gramı 2 gram lif ve 8 mg vitamin c içerir. İçerdiği fitonutrientler ile güçlü bir antioksidandır. Kan şekerinin dengelmesinde ve damar sağlığında önemli işlevi vardır.

Brokoli: Folat içeriği yüksektir ve içerdiği güçlü antioksidanlar ile hem kalp hem diyabet hemde bazı kanser türleri için koruyucu etkisi vardır. Ayrıca vitamin C ve A dan zengindir. Beyin ve göz sağlığında önemli işlevleri vardır. Anti-aging özelliği taşır.


Kırmızı fasulye (meksika fasulyesi):
Demir, fosfor ve potasyumdan zengindir. Lif içeriği yüksektir ve düşük yağlı zengin bir protein kaynağıdır. Et yerine protein kaynağı olarak kullanılabilir ve kronik hastalıkları önlemede etkilidir.

Somon: Omega-3 yağ asidinden zengindir. Omega-3 yağ asidi kalp krizi ve felç riskini azaltarak, kan trigliseridini ve damar içi plaklarını azaltır. Kolesterol içeriği düşük olduğu için sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Ispanak: Vitamin A, C ve folik asitten zengindir. Magnezyum içeriğide yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, saç ve cilt sağlığını korumada ve iyileştirmede etkilidir. Zeaksantin, lutein ve beta karoten gibi güçlü antioksidanlardan zengindir. Bu antioksidanlar yaşa bağlı görme kaybına neden olan makular dejenerasyon ve gece körlüğünün engellenmesinde etkilidir.

Domates: Vitamin C açısından oldukça zengindir. İçerdiği likopen adlı güçlü antioksidan ile de özellikle kalp-damar sağlığında ve kanserden korunmada oldukça etkilidir.


Bu besinlerden bir kombin yaparsak;

Domates soslu ıspanağa sarılı ızgara somon yanında

Haşlanmış ve üzerine 1 tatlı kaşığı zeytin yağı gezdirilmiş brokoli ve
Haşlanmış meksika fasulyesi ile sağlıklı bir akşam veya öğlen öğünü geçirebilirsiniz.

Ara öğünlerde de elma, yabanmersini ve badem kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam