Çölyak: Glutensiz Diyet Nedir?

Çölyak… Belki bir kısmınız duydunuz bu hastalığın adını belki de hiç rastlamadınız…

Barsaklarda buğday, arpa ve çavdar içerisindeki gluten adlı protein türevinin bağışıklık sistemini aktive ederek harabiyet yapması, besinlerin sindirinminin ve emiliminin tamamlanamaması olarak tanımlanır. Sindirimin tamamlanamaması vücutta besin öğeleri yetersizliğine neden olur. Bu da vücudun bütün sistemlerini olumsuz etkilenmesine neden olur.

Bu hastalığın çaresi yoktur. Ama bulguların azaltılması ve kontrol altına alınması için etkili bir yöntem vardır… O da Glutensiz Diyet.

Glutensiz diyet ise gluten içeren buğday, arpa ve çavdar ürünlerinin ve bunları içeren ürünlerin tüketilmemesi olarak basitçe tanımlanabilir. Sizin göremeyeceğiniz düzeyde sadece bir zerre bile hastalığın belirtilerini (en önemlisi ishal ve karın ağrısı) tekrar gösterebilir.

Peki glutensiz diyette neler bulunabilir…

– Et… kırmızı et, balık tavuk ( marinasyonsuz ve içerisinde kesinlikle ekmek olmayanlar)
– Süt ve ürünleri
– Meyveler
– Sebzeler
– Patates
– Pirinç
– Soya, pirinç, mısır ve patates unları ve bunlardan yapılan besinler

Kesinlikle tüketilmemeli…
– Hazır soslar
– Pasta ve türevleri
– Kurabiyeler, bisküviler, gofretler, bazı çikolatalar
– Et suyu sosları
– Ekmekler
– Kahvaltılık gevrekler

Son zamanlarda piyasada glutensiz bisküviler ve unlar bulunmakta…

Daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz…

Ayrıca glutensiz güzel tarfiler için bu siteye bakmanızı öneririm.

One Comment Add yours

  1. MAYdesignorg dedi ki:

    Bende hipoglisemi çıktığında doktor lar ailede şeker hastalığı olmadığı için hipogliseminin neden bende olduğunu araştırdılar.Çölyak araştırdılar tahlillerde pozitif çıktı ama endeskopide çıkmadı.1 ay diyetini yaptım.Aman tanrım ne zor iş glutensiz undan (pirinçunu ve nişasta ) tavada ekmek yaptım.Dışarıda hiçbirşey yiyemedim .Çünkü azıcıkta olsa buğday unu olan hiçbirşey yememeliydim.Arkadaşlar çok zor hamur işini çok sevdiğim için fena zorlandım.Bu hastalıktan olan çocukları düşündüm hayatları boyunca hiç makarna,pizza,poğaça,börek,mantı,hamburger vs. vs .yiyemiyecekler .Neyseki bende çölyak çıkmadı.Ama benim kendimle ilgili düşüncem Buğday unu yani beyaz un bana dokunuyor ve ödem yapıyor.Şimdi dikkat ediyorum.Bu hastalıktan olanlara allah büyük sabırlar versin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam