Doğru Beslenme ile Sonbaharda Depresyonunu Alt Edin

Sonbaharda havanın erken kararması mı geç aydınlanması mı yağmur mu her ne derseniz deyin çoğu kişide mutsuz bir ruh hali ile yoğun tembellik duygusu (sürekli uyuma modu gibi) görülür. Psikolog olmadığım için işin tam olarak psikolojik yönünden pek bahsedemeyeceğim ama bu psikolojinin beslenme ile nasıl düzeltilebileceğinden fazlası ile bahsedebilirim.

Depresyon durumunda endorfinin azalması ile hem yoğun stres hem de nedensiz yorgunluk fazlası ile hissedilir. Genelde biz kadınların bu tarz durumlarda ilk önce yedikleri besin çikolatadır. Hatta o kadar çok yeriz ki sonra kilo sorunu ile depresyona tekrar gireriz. Evet çikolata endorfini arttırır fakat kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olmasından dolayı etkisi kısa süreli olur.

Canımızın sıkkın olduğu bu zamanlarda havada soğuk olduğu için elimizden kupa kupa kahvemiz eksik olmaz. Kahvenin bizi sakinleştirici özelliği evet belki bir süre işe yarabilir fakat kahvenin kafein nedeni ile uyku problemi yaratması depresyonu daha da tetikleyebilir.

Hem çikolata hem de kahve depresyonda tüketmemiz gereken besinler peki ne tüketeceğiz???

Omega 3 yağ asidi depresyonu önleyen ve depresyon tedavisinde kullanılan elzem bir yağ asididir. Balığın temel yağ asididir. Ayrıca cevizin içerisinde de bol miktarda bulunur. Hazır balık ve ceviz mevsimindeyken tüketmekte yarar var.

Vitamin B12 ?nin de depresyon üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir. Özellikle hayvansal ürünlerde süt, yoğurt, peynir ve et çeşitlerinde yoğun miktarda bulunur. Benim tavsiyem süt ve yoğurt tüketimini bu dönemde attırmanızdır. Çünkü hem karbonhidrat hem protein içeriği ile endorfin ve seretonin hormonunu da arttıracaktır.

Lifli karbonhidratlar ise hem endorfini arttırır hem de kan şekeri dengesini sağlar ve böylece kendinizi uzun süreli mutlu hissedebilirsiniz. En güzeli lifli bisküviler ve dirençli bir nişasta olan muzdur. Muz hem sizi tok tutar, hem endorfini yoğun bir şekilde arttırır eğer birde tadını seviyorsanız muhteşem bir dama tadı bırakarak ekstra mutluluk sağlar.

Birde akla gelmeyecek başka bir yöntem daha vardır. Spor! Evet spor yaparak endorfin hormonunuzu arttırır hem miskinlikten kurtulur, hem belki biraz sosyal olur ve böylece sonbahar depresyonunuza son vermiş olursunuz.

2 Comments Add yours

  1. Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki:

    kesinlikle haklısınız!!! zorla yürütmesi lazım insanın kendini ki sonra şevk gelsin, yoksa köşe yastığı modu sürer gider!!! Keçiboynuzu kemirmek iyi oluyor bu arada çikolata krizine girildiğinde, hem de insan oyalanıyor abur cubur yerine!!! Ve bence en güzeli SU! su yorgunluk savar bence… Çok faydalı bir paylaşım, teşekkürler!

  2. Sıcak Paylaşımlar Aysel dedi ki:

    Ne güzel bilgilendirmişsiniz… Su içmeye çalışırım, sporu biraz ihmal etmiştim dün yine başladım… İnşallah diğer maddelere de uyarım… Teşekkürler, Sağlıklı günler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam