Annenin gebelikteki beslenmesi kadar bebeğin ortalama ilk iki senesindeki beslenme de ileriki yaşamındaki sağlık durumu üzerinde etkili olabilmektedir.
Özellikle bebeğin ilk altı aylık döneminde anne sütü temel besin maddesi olmalıdır. Bu dönemde anne sütü hem besleyici hem koruyucu özelliği ile bebeğin sadece ilk altı ayında değil yaşamının ileriki yıllarında da bağışıklık sistemini desteklemektedir.
Anne sütünün yeterli gelmediği dönemde yani 6. aydan itibaren bebeğin ek besinlerle beslenmesi önemlidir. Ek besinlerin bebeğin ihtiyacı olan enerji, protein ve yağ gibi ana besin öğelerini karşılamasının yanında, gerekli vitamin ve mineralleri de içermesi gerekmektedir.
Annelerin bu dönemde dikkat etmesi gereken besinlerin tuz ve şeker içermemesi, doğal ve ilaçsız olmaları ve alerjik özellikleri olmamasıdır.
Ek besinlere başlarken kullanılmaya başlanacak besinlerden çok küçük miktarlarda verilerek başlanması gerekmektedir. Bu hem bebeğin sindirim sistemini o besine karşı hazırlarken hem
de alerjik reaksiyonlara karşı erken önlem almamıza yardımcı olur.
Bebeklerin ayrıca besinleri çiğnemeden damaklarında ezerek yuttuklarının göz önünde bulundurulması gerekmekte ve ona göre yumuşak besinler hazırlanmalıdır. Ek besinlere başlanan 6 ve 7. aylar arasında sıvı veya ezme yumuşak gıdalarla başlanmalıdır. 7 ve 8. aylar arasında ise hafif pütürlü püre kıvamındaki besinlere geçilebilir (bebeğinizin alımına göre bu süreler değişebilir, yutamıyor geri püskürtüyor ise zorlamayınız). 9.-12. aylar arasında ise artık çatalla ezilmiş yarı katı kıvamlı besinleri ağızlarında çevirerek yeme alışanlığı kazanabilirler. Bu dönemde dişleri de çıktığından mamasını yemek masasında hep beraber olunduğu zaman yedirmek bebeğinize özgüven kazandırır. 2 yaşına kadar ise küçük parçalar halinde etleri ve haşlanmış yumuşak sebzeleri, meyve pürelerini verebilirsiniz.
Peki tamamlayıcı besinler olara öncelikli hangi besinleri kullanabiliriz.
Çorbalar: Sebzeli, tahıllı, sütlü veya yoğurtlu veya terbiyeli çorbalar verilebilir. Çok unlu, sulu ve yağlı çorbalar verilmemelidir.
Etli yemekler: Köfteler, haşlanmış sebze ile yapılmış yumuşak küçük parça etler, tavuk köftesi, dolmalar ve baklagilli kıymalı yemekler örnek olabilir. Etin yumuşak ve çok yağlı olmaması önemlidir. Ayrıca tuz ve baharatta olmamalıdır.
Meyve suları ve püresi: Vitaminlerin yeterli alınabilmesi için meyveler önemlidir. Elma en düşük alerjen potansiyele sahip meyve olduğundan ilk bu meyve ile başlayınız. Daha sonra mevsimine göre şeftali, kayısı, üzüm gibi meyveleri de kullanabilirsiniz.
Yoğurt: Anne sütünden sonra başlanan ilk ek besindir. Sindirimi kolaydır ve barsaklarda koruyucu özelliği vardır. Evde bebeğinizin yoğurdunu kendiniz yapınız.
Yumurta: Anne sütünden sonra vücutta kullanılırlığı en yüksek olan protein kaynağıdır. Altıncı ayda 1/8 sadece yumurta sarısı ile başlayınız ve bunu yavaş yavaş arttırarak veriniz.
Peynir: Dokuzuncu ay ile başlanabilir. Pastörize edilmiş ve tuzu alınmış olmalıdır. Yumurta ile aynı anda verilmemelidir (yüksek protein böbreklere zarar verebilir).
** Unutmadan! 2 yaşına kadar bebeğinize inek sütü vermeyiniz.
* Sonraki konu bebek beslenmesinde devam mamaları?