Yağ ye Yağ YAK!

Yağsız diyetlere o kadar çok alıştık ki…

zeytin

Yağ demek kilo demek… Yağ demek göbek demek… mi?

Aslında tam olarak değil… Yağ demek düzgün çalışan bir sinir sistemi ve düzgün çalışan hormonlar demek…

İyi yağlar özellikle hayvansal olmayan yağlar aynı zamanda yağ yakımında da etkili.

Peki nasıl?

Vücut enerji harcamak için 3 temel besin öğesine ihtiyaç duyar. Bunlar karbonhidrat, protein ve yağdır. Bunlardan birinin eksikliğinde enerji harcamada problem çıkabilir.

American Journal Of Clinical Nutrition da 2007 de yayınlanan bir çalışmada vücuda en önce yerleşen karın çevresi yağ hücrelerinin yakılabilmesi için özellikle yağ içeren diyetlerin etkili olduğu  ve bunun Karaciğerde yağ yakımını işlemini aktifleştirdiği belirtilmiş.

Yağ içeren diyetler (özellikle n-3 yağ asitlerini ) aynı zamanda tokluğu arttırarak ve kan şekerini dengeleyerek karın çevresi yağların yakımında oldukça etkili olabilmekte.

Son yapılan çalışmalarda yağların şekerler gibi mutluluk hormonu salgılattığı belirtiliyor. Özellikle yağlı balık tüketen kişilerin n-3 yağ asitleri sayesinde serotonin hormonu salgısının arttığı ve konsantrasyonun yükseldiği belirtilmiş. O zaman pazartesi sendromu için Çikolata yerine Balık tercih edebiliriz 🙂

Yine n-3 yağ asitlerinin kas yapımında sporcular üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. 2011 yılında 8 hafta boyunca yapılan bir çalışmadan uzun zincirli yağ asitleri alan bireylerin kas yoğunluklarında anlamlı artışlar görülmüştür.

Bundan sonra yağlı etler veya kızartmalar yerine Balık, Zeytinyağı ve keten tohumu gibi sağlıklı yağlar içeren besinler ile zayıflama hızımıza hız katabiliriz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam