Dünya Kalp Günü ve DASH diyeti

20140929102747Önemli günler ve haftaları  özellikle sağlık alanında ise dikkat edilmesi gereken zamanlardır. Çünkü o günler farkındalığı arttırmak oldukça önemlidir. Hayat koşturması, o hedeften bu hedefe savrulurken sağlığımıza çok dikkat ettiğimiz söylenemez.

Bugün Dünya Kalp günü… Sadece ülkemizde 3 milyonun üzerinde kalp hastası var. Temel nedeni tabi ki stres. Ancak genetik faktörlerde kalp hastalığında oldukça etkili.  Son dönemlerde etrafımda genç yaşta yüksek tansiyon hastalarına rastlıyorum.

Son dönemde önlem amacı ile Amerika Halk Sağlığı Servisi tarafından yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını önlemek için hazırlanan DASH diyeti uygulaması yaygınlaşmaya başladı.

DASH diyeti nedir?

Yüksek potayum, kalsiyum ve magnezyum minerallerini içeren (kalp kasılması ve tansiyon düşürmek için önemli mineraller) aynı zamanda düşük sodyumlu bir diyet. Bu diyetin diğer en büyük özelliği ise kırmızı et yerine balık-tavuk- hindi ve baklagillerin kullanılmasıdır.

Böylelikle dengeli bir tansiyon, damar içi yağlanmada azalma ve sağlıklı kalp kası hedeflenmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve damar hastalıklarının getirdiği diğer organların zarar görme sürecini yavaşlatır veya engeller.

Örnek DASH diyeti

Sabah: 1 dilim tam tahıllı ekmek

1 su bardağı az yağlı süt

2 adet yumurta beyazı

1 adet mandalina

Öğle: 2 dilim tam tahıllı ekmek arasında hindili veya ızgara balıklı sandviç

1 kase bol yeşillik salata

Akşam: 2 servis kaşığı sebzeli tavuk sote

1 servis kaşığı bulgur pilavı

1 kase bol yeşillik salata

1 kase cacık

Ara ara… gün içerisinde… 1 adet muz… 3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt… 3-4 adet ceviz içi tüketilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam