Newsweek


** Bu yazı biriken bir öfkenin ürünüdür.

Belki geçen haftaki Newsweek i okumuşsunuzdur veya kapağını görmüş dikkatinizi çekmiştir. Belki hiç görmediniz bile.

Kapağı tv de görünce bu sayısını alayım dedim. Diyetin sahte peygamberleri olarak alandırdıkları kişilerin insanların nasıl parasını almak için uzaktan yakından mantıkla alakası olmayan yöntemlerini anlatıyor.

Yazının başlangıcı şöyle:

Zayfılama, tedavi ve anti aging için denetimsiz bitkisel yöntem ve ürünleri dini motiflerle pazaralayan ehliyetsiz kimseler, ünlerine ün katıyor. Sağlık Bakanlığı’na göre toplum sağlığı tehlikede.

Ağızlarından dualar eksik olmayan bu kişiler birde kendilerini “beslenme uzmanı” olarak tanıtıyorlar. Bu kişiler hastalarını lüks otellere çağırıp kişi başı 2 bin lira gibi rakamlarla yedi günlük lavman diyetine sokuyorlar. Yanlış okumadınız lavman.

*Lavman tıpta gerekli görülmedikçe kullanılmaz ve barsağa oldukça zarar veren bir yöntemdir.

Bu kişiler tıp doktoru ve diyetisyenleri de yok sayıyorlar. İnsanlar bunların şifalı bitkiler kitaplarına rağbet ediyor. Hatta geçen gün gittiğim çok ünlü kitapçılar zincirinde (anlamışsınızdır hangisi reklam yapmayayım) bu kişinin kitapları en çok satanlar bölümünde idi. Ayrıca sabah kuşağı programlarının değişmez isimleri.

Tıpta etik diye bir şey vardır. Bilimle uğraşanlar bilir. Ayrıca bilimde istatistik de vardır. Bu kişilerin her ikisinden de tabiki haberleri yoktur. Şimdi ne alakası var derseniz tıpta yaptığınız tedavilerde istatistik ile konuşursunuz. İzlediğiniz yöntemlerin hangileri, kaç kişide başarılı olmuş istatistikleri çıkartılır ve ona göre en doğru yöntem izlenir. Bu kişilere yazıda anlatılanlara göre sormuşlar ” kaç kişide, hangi yöntemler başarılı olmuş?” diye ve cevap verememişler.

Öncelikle beslenme bir bilim dalıdır. Her ne kadar bilen bilmeyen, anlayan anlamayan konuşsa da bir bilim dalıdır ve belirli üniversitelerde bir bilim dalı o olarak okutulmaktadır. Bilimde verilere ve kaynaklara dayalı olmayan herşey geçersizdir.

Ayrıca beslenme de mucize yoktur. Mucize besin yoktur.

Geçen gün rastladığım yine aynı kitapçılar zincirinde spor akademisi mezunu (aslında özgemişinde o bile yazmıyordu ama uğraşıtığı spor dallarından çözdüm diyebilirim) bir bayanın yüksek lisans tezi (?!) kitap haline getirilmiş. Kendisi hem beslenme hem de psikoloji üzerinde bir tez yapmış ki buna perhiz bu ne lahana turşusu denilecek cinsten. Birde düşünce gücü ile zayıflama var. İlginç ama kaç kişi başarılı olmuş? bilinmiyor.

İrade evet eğer diyet yapıyor iseniz irade başarıyı sağlar ama doğru beslenme programı ile. Eğer beslenme programınız doğru değil ise verdiğiniz şey yağ değil su ve kastır bilginize (dip not: kas kaybederseniz vücudunuzda daha çok ödem olur).

Beslenme bilimi sadece kilo vermek veya almak değildir. Bir çok kronik, akut ve metabolik hastalık diyet tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Sanılanın aksine oldukça ciddi bir iştir.

Lütfen elinde bu tarz konuları konuşabilmesi için diploması olmayan kişilere aldanmayın.

3 Comments Add yours

  1. gunduz68 dedi ki:

    benim tahmin ettiğim bir isim var ama…acaba doğru mu tahmin ediyorum…

  2. ozke dedi ki:

    bence kesinlikle doğru tahmin ediyorsundur gündüzcüm 🙂 aslında burda önemli olan isimler değil. farkındalık.

  3. gunduz68 dedi ki:

    ben farkındaydım hatta annemde uyarmıştı…bana çok da ikna edici gelmemişti zaten…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam