Ayın Konuğu: Burcu Çağlayan Demircioğlu

Bu ayın konuğu aslında bloggerların yakından tanıdığı yansıma ve yanılsama blogunun sahibesi Burcu Çağlayan Demircioğlu. Blogunu takip edenler aslında onun bir yoga hocası olduğunu bilirler. Sizler için kendisi ile son zamanların gözdesi yoga ile bilgi ve yoga ile beslenme ilişkisini konuştum.

Yoga nedir ve nasıl başlanır?
Yoganın temel anlamı union “birleştirmek” olarak açıklanabilir. Bu hem bedensel, hem ruhsal olarak , hem de zihinsel birliği olarak algılanabileceği gibi, bütünleştirmek-birleştirmek anlamında insanın kendi özüne, Bir’liğine nefes sayesinde çıktığı bir yolculuktur. Yoga yapan ya da ona merak duyan insanlar önce bedensel faydalarını görürler. Sonra bu faydaların ötesinde, zihinsel yararlarını görmeye başlarlar. Sonraki aşamalarda içsel bir farkındalıkla ruhsal olarak etkilerini hissederler. Yoga bir studyoda yapılan bedensel aktviteden cikip, hayatın içinde farkındalıkların çoğaldığı bir hayat anlayışına bürünür. Bu anlamda yoga diğer tüm spor dallarından farklı, bir yaşam bilincidir. 5000 adet asananin(duruşun) olduğu bu anlayış, pilates, aerobik ve diğer tüm sporlarda yapılan duruşların asıl kaynağıdır. Yoga?nın mevcudiyetine ilişkin en eski arkeolojik bulgular, M.Ö. 3000 yıllarına kadar gider. İndus vadisinde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bazı taş mühürlerde yoga duruşlarını gösteren figürlere rastlanmıştır. Ayrıca Namaz hareketleri bile aslında yogada var olan hareketler olup, tüm vucudu ve enerji kanallarını tek tek çalıştıran özel bir seridir. Bu anlamda yoganın varlığı, aslında duruşun, hareketin bedensel yararı kadar, ruhsal ve zihinsel etkileri de vardır.Tüm bedensel enerji sistemini aktive eder, salgı bezlerini çalıştırır, Kas yapısını uzatarak, vucuttaki sinirsel ağ üzerinde önemli etkiler bırakır. Bu yüzden genç, yaşlı farketmeksizin herkes yoga yapabildiği gibi, terapik etkileri nedeniyle bel-sırt gibi eklem hastalığı olanlar da yogadan etkin fayda sağlar. Nefesin önem kazandığı yogada, doğru nefes almayı öğreniriz. Nefes; zihnin dinginleşmesi, evrensel şifanın farkındalığını yaratır. Nefes Tanrı’nın bize hediyesidir. Bu yüzden yoga ile beraber yaşanan nefes farkındalığı, sağlığı, zihinsel olarak dengede kalmamizi sağlar. Yoga öğrenilip bitirilmez, her derste, her duruşta kendimize dair yeni keşifler ve farkındalıklar kazanmamızı sağlar.Duruşun içine girmek, o duruşta kendi sınırlarımızı kontrol etmek, nefes ile zihni sakinleştirip, bedeni dinlemek, bu süreçte ortaya çıkan duyguyu izlemek ve onları nasıl karşılaşacağımızı öğretir bize yoga. Bu yüzden Hayata benzer…
Evde kendimiz pilates gibi yoga cd leri ile başlangıç yapabilirmiyiz yoksa mutlaka bir salona gitmemiz gerekir mi?
Başlangıç için mutlaka bir eğitmene ihtiyaç vardır. Eğitmen size doğru duruşları, felsefesini ve nefes farkındalığını öğretir. Bu süreçlerde öğrendiğiniz şeyleri evde uygulayabilirsiniz. Fakat her zaman egitmenlerden öğrenebileceğiniz yeni şeyler olduğu için, yogayı bu iş için ayrılmış özel mekanlarda ve diğer öğrencilerle beraber yapmanız başka bir enerji ve keyiftir. Yine de öğrendiklerinizi zaman geçtikçe evde uygulamak istersiniz. Bu bedenin artik yogaya alışması ve ihtiyaç duyması demektir.
Yoga için özel beslenme düzeni oluşturmalımıyız ve yogayı meslek haline getirmiş sizin gibi hocaların özel beslenme stili var mı?
Yogada özel beslenme şekilleri vardır. Vejeteryan beslenme desteklenir. Fakat bu bir kural değildir. Ne aç ne tok olmak gibi bir kavram vardır. Bu enerji alabileceğin kadar yemek yemektir. Zaman içinde yoga yapan insanlarda, bedenin doğru hizalanması, enerjinin temizlenmesiyle oluşan bir bedensel farkındalıkla kişi ister istemez daha sağlıklı bir beslenme biçimine doğru gider. Bu da bir çeşit farkındalıktır aslında. Yogayı hayatınıza soktukça, çok yağlı yiyecekler, karbonhidratlar ve et yemek istememeye başlarsınız. Yoga içten bir değişim ile size sağlıklı, dengeli bir yaşamın farkındalığını sağlar.
Yoga “Zayıflatır mı”?
Yoganın sakinlik içinde yapılan bedensel bir aktivite olduğunun sanılması, onun form tutmak isteyen insanlar için uygun olmadığı gibi bir kanı vardır. Oysa yoga duruşların içinde kalırken, tüm kas grubumuzu çalıştırıp, omurgayı hizalar, özellikle bayanlarda kısalan beyaz kasların uzamasına ve forma girmesine yardımcı olur. Yogada duruşlarda kalmak, kasları aktif yapmak ve nefesin varlığı tüm bedeni zihinsel, bedensel çalıştırır. Ayrıca yoganın bir çok çeşidi vardır. Hatha yoga, yin yoga, flow yoga, asthanga yoga, power yoga gibi seçeneklerden mutlaka birisi sizin içindir. Zayıflattığı gibi, bir kaç ders sonra vucudunuzun duruşunun değiştiğini görebilirsiniz.
Kelebekdiyeti okurlarına yoga ve beslenme ile ilgili bir tavsiyeniz var mı?
Zamanın hızına yetişmeye çalışırken, sağlıksız hormonlu gıdaların tüketildiği, stresin ve depresyonun hızla çoğaldığı bu zamanda yoganın yükselen bir değer olması kaçınılmazdır. Herkesin yogadan keyif alacağı bir yön bulacağını düşünüyorum. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir beden, sağlıklı düşünceler için mutlaka yogayı tavsiye ederim.
Tesekkür ederim…Ben tesekkür ederim. Namaste sanskrit dilinde ?”içimdeki tanrı, senin içindeki tanrıyı selamlar”? demektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam