Ara Öğün Seçimi

Saat 16.00 karnınız guruldamaya başladı. Öğle yemeğini yiyeli üç buçuk saat oldu ama daha akşam yemeğinde dört saat var. Gözünüz ofis arkadaşınızın getirdiği çikolatalı pastaya takıldı. Ama biliyorsunuz ki o pastayı yedikten sonra hep kendinizi suçlu hissediyorsunuz.

İşte böyle durumlarda durup düşünmeniz ve akılcı seçimler yapmanız, gelecekteki yaşantınıza yatırım yapmayı tercih etmeniz, sağlıklı seçimler yapmanız en doğrusu.

1) Tam tahıllılar: Tam tahıllar posa ve kompleks karbonhidrat yönünden zengindir. Posa içeriği nedeniyle uzun süre tok kalmanıza, kan şekerinizin aniden yükselmemesine yardımcı olur.

Tercihler: Tam tahıllı krakerler, müsli (light süt veya yoğurtla beraber), tam tahıllı kekler.

2) Meyve ve Sebzeler: Sebze ve meyveler hem yağsız hem düşük kalorili hem de vitamin kaynağı olmasından dolayı daha az kalori alırken tok kalmanıza da yardımcı olur. Ayrıca meyve ve sebzeler iyi bir lif kaynağıdır.

Tercihler: Özellikle kan şekerini ani yükseltmeyecek glisemik indeksi düşük meyveler elma, şeftali, kiraz, kayısı (büyüklerde 1 veya 2, küçük meyvelerde kayısı 3-4 adeti, kirazda 12 adeti geçmemelidir) gibi. Sebzeler ise istediğiniz tüm çiğ yenen sebzeler olabilir.

3) Kuruyemişler: Kuruyemişler protein içerikleri ile tok kalmanızı sağlarken içerdikleri tekli doymamış yağ asitleri sayesinde sağlıklı yağları almanıza da katkıda bulunurlar.Kuruyemişlerde dikkat etmeniz gereken miktardır. Yağ içerikleri yüksek olduğundan dolayı yüksek kalori içermektedirler.

Tercihler: Fındık 10 adeti, Ceviz 3-4 adeti, Badem 6-7 adeti, leblebi 1 avucu, Çekirdek (ay-kabak)1 avucu geçmemelidir.

4) Düşük yağlı ürünler: Süt, yoğurt gibi light olarak piyasada bulunan ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler protein, vitamin, mineral yönünden zengin oldukları için sağlıklı birer seçim olabilirler.

Tercihler: 200 ml (bir küçük kutu) süt veya 3-4 yemek kaşığı yoğurt veya bunlar ile yapılmış meyveli süt-yoğurt ya da müsli karışımı.

Birkaç Küçük Öneri:

1 dilim ekmek üzerine 1 tatlı kaşığı labne peyniri sürüp üzerine 1 dilim domates koyun ve 5 dakika mikrodalga fırında ısıtın.

Küçük boy patatesi bütün halde fırında pişirin. 3-4 yemek kaşığı light yoğurdun içine 1 tutam kırmızı biber, 1 tutam nane ekleyin ve karıştırın. Daha sonra bu yoğurdu oradan ayırdığınız patatesin üzerine dökün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam