Selülit: Portakal Kabuğu ile Başımız Belada!

Kadınların yarısından çoğunda görülen en yaygın problemlerden biri selülittir. Oluşmasını önlemek veya geciktirmek için ergenlik çağından itibaren dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer hala sizde de oluşmadı ise bu asla oluşmayacağı anlamına gelmez.


Selülitte bağ dokular arasında sıkışan yağ hücrelerinin dolaşım bozukluğu ile beraber meydana gelen ödem ile beraber oluşturduğu portakal kabuğu görünümdür. Kas dokusunu azlığı bun bağlantılı olarak gevşek bağ dokusu, alınan fazla kilolar ve dolaşım bozukluğundan kaynaklı vücutta su tutulumu başlıca nedenleridir.

Selülitte tedaviye erken evrede başlamak oldukça önemlidir. İlerlenmiş selülitin tedavisi oldukça güçtür. Henüz yüzeyde herhangi bir portakala kabuğu görünüm yok ancak elinizle sıktığınızda görünüyor ise selülitin 1. evresi başlamış demektir.

Genellikle basen ve bacak bölgesinde oluştuğu gibi bazı bayanlarda karın ve kollarda da görülebilmektedir.

Hareketsiz yaşam, fast food, stres ve cildine yeterli özeni göstermeyen kişilerde daha yaygın olarak görülmetedir.

Selülitin Sebepleri

Genetik: Kas yapısı ve cilt dokusu kişilerin genetik özelliklerine dayalıdır. Özellikle kızlar annelerine bu özellikleri ile benzerlik gösterirler. Kas ve bağ dokusu zayıf olan kadınlarda selülit daha sık görülür.

Fazla kilo: Cilt altındaki yağ hücreleri ne kadar çok yağ depolar ise selülit oluşma riski o kadar fazladır.

Beslenme: Özellikle yağ ve karbonhidrattan zengin beslenme vücuttaki yağ deposunu arttırdığı için selülit bir problem olarak karşımıza çıkar.

Durgun yaşam: Hareketsizlik kasların zayıflaması ile beraber yağdan daha fazla doku kazanımına neden olur. Selülit her ikisinin de bir sonucu olarak oluşur.

Sigara: Kılcal kan damarlarının daralmasına ve cilt altında fazla sıvı birikerek ödem oluşmasına neden olur. Portakal kabuğu görünüm böylece oluşur.

Hormon ilaçları: Hormon ilaçlarının steroid yapısından dolayı selülit oluşumuna neden olduğu söylenmektedir. Ama henüz kesin bir yanıt bulunmamıştır.

Selülit tedavisinde diyet tek başına etkili değildir. Sadece oluşumu ve ilerlemesinin engellemesinde etkilidir.

Selülitti engellemek/korunmak için yapılabilecekler:

Şeker ve şeker içeren içecek-yiyecek tüketimini azaltın.

Tuz tüketiminiz günde 1 çay kaşığını geçmesin.

Yağlı besinleri tüketmemeye çalışın, sınırlandırın. Light ürünleri tercih edin.

Kompleks karbonhidratlar olan lifli besinlerin, özellikle sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Koyu sarı, kırmızı (Karpuz, domates, kayısı, mango, kırmızı portakal:Likopen), siyah (üzüm:resveratrol gibi antioksidanlar ile dolaşım sistemimize OPC?s desteği, kan akışını hızlandırır)sebze ve meyvelere öncelik verin. Meyveleri yemekten en az iki saat sonra tüketin.

Kafein tüketimini azaltın. (Fazla tüketim durumunda: günlük 1 tatlı kaşığı kahve ve 2 fincan çay ile sınırlandırın)

Bol miktarda su için. (Günlük 2 veya 2,5 litre)

Alkol kullanıyor iseniz sınırlayın. Unutmayın alkolün 1 gramı 7 kaloriye eşit.

Düzenli olarak egzersiz yapın. (Özellikle basen ve bacak gölgesi için) Kas oluşumunu arttırarak cilt altı su toplanmasını azaltabilirsiniz.

Düzenli olarak masaj yaptırın. Masaj kan dolaşımını hızlandırarak portakal kabuğu görünümün azalmasına yardımcı olmaktadır.

İpuçları:

** Selülitten korunmada çinko, bakır, selenyum, C vitamini, E vitamini, bazı amino asitler etkili olabilmektedir.

** Ananas selülit oluşumunu engelleyebilen bir meyvedir. İçerisindeki bromelin adlı enzim ile bu işlevini geçekleştirir.

3 Comments Add yours

  1. içimden geldiği gibi ~~~ dedi ki:

    ah ah ne desem şimdi?

  2. Z Fashion dedi ki:

    emeğine sağlık çok güzel yazmışsın. keşke uygulayabilsem 🙁

  3. ozke dedi ki:

    içimden geldiği gibi, dime ne desek selülite 🙂 gelme diyorsun olmuyor geliyor ama bunu bir zamanlar östrojene bağlamışlardı. östrojenle de pek alakası yok muş 🙂

    Z fashion, çok teşekkürler. Aslında biliyoruz neleri yanlış yaptığımızın farkındayız ama iş uygulamaya gelince tıkanıyoruz. Burda en önemlisi motivasyon, biraz motivasyonla yapamayacağımız şey yok 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam