Hamileyim Ben! Yazı Dizisi 1: Hamileliğe Başlarken


Hamileliğe merhaba. Planladınız ya da planlamadınız ama artık siz hamilesiniz ve buda hamileliğin gereklerini yerine getirmek için hazırsınız demektir.

Daha siz hamile olduğunuzu anlamadan, henüz ilk haftalarında olan bebeğiniz hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Bu nedenle her daim sağlığınızın iyi olması ve iyi beslenme alışkanlıklarınız, bebeğinizin için sağlıklı bir ortam oluşturur. Hamile kalmadan önce mutlaka sigara ve alkollü içecekler tüketme ayrıca gereksiz ilaç kullanma benzeri bebeğinize zarar verebilecek davranışlardan sakınılmalısınız. Bebeğinizin gelişimindeki en önemli aşama tam olarak gebe kaldıktan sonra başlar. Gebe olduğunuzu anlayıncaya kadar bu davranışlar bebeğinize zararlı etkide bulunabilirler.

Önümüzdeki dokuz aylık sürede kendinize ve bebeğinizin gelişimine çok dikkat etmelisiniz. Bilinçli ve sağlıklı beslenerek, aktif olarak ve yeterli düzeyde dinlenmeye zaman ayırarak hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsin. İyi beslenen ve bilinen risklerden sakınan kadınlarda, gebelikleri süresince ve doğumda çok az komplikasyon görülmekte ve sağlıklı bebek dünyaya getirmektedirler. Bu nedenle doğmamış çocuğunuzun ve sizin gelecekteki sağlığınızın güvencesinin temel taşlarından biri dengeli ve besleyici bir diyettir.

Hamilelik öncesinde formda kalmak veya zayıflamak için hiç kalori hesaplandınız mı?

Eğer yaptıysanız önümüzdeki dokuz ay boyunca kalorileri bir kenara koyun. Özellikle hamilelik dönemi ağırlık kazanımını sınırlandırmak için yerinde bir zaman değildir. Bebeğinizin doğum ağırlığı sizin ağırlık kazanımınıza bağlıdır. Hamilelik döneminde ağırlık kısıtlaması yapmanız bebeğinizin düşük ağırlıklı (2,5 kg ve altı) doğmasına neden olabilirken onun hayatını da riske atabilir.Hamilelik döneminde bebeğinizin ile gelen 12,5-15 kg arasındaki ağırlık kazanımı normaldir. Bu ağırlık kazanımının içerisinde; plesanta, amniyotik sıvı (bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı), fetus (anne karnındaki bebek) vb. ağırlıkları bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde artan yağ depoları da sizi korkutmasın sakın. Çünkü 9 ay sonra emziklilik dönemine geçtiğinizde bu yağ depoları oldukça işinize yarayacak. Doğum sonrasında süt üretimi için enerji gereksiniminiz artığında, gerekli enerji yağ depolarından sağlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam