"Raw Food" Akımında Raw Süt*

* Son zamanlarda beslenmeye farklı bir görüşe getirmeye çalışan insanların çiğ besin tüketme akımı

Kısa bir süre önce Anne Kaz ın blogunda da paylaştığım bir konu çiğ süt yani ne uht ne de pastörizayondan geçmiş çiftlik sokak sütü…
Kısa bir süre önce taş devrine dönüyoruz nidaları ile çiğ süt tekrar gündeme geldi.

Neden çiğ süt ya da neden çiğ süt değil? İçersek ne olur? Amerika’nın hatta Dünya nın sayılı kurumlardan olan ve ilaç-besin işlerine yön veren FDA bu konu hakkında ne diyor?

Önce “raw food” akımcıları ne düşünüyor onlara bakalım. Onlara göre çiğ süt daha taze ve tadı daha tatlı. Yine onlara göre allerjiler, astım, egzama, sindirim problemlerini çiğ süt iyileştirir ve pastörizasyon işlemi bu iyileştirme olan bölümü yok etmektedir. FDA ve diğer sağlık birimleri bunların herhangi bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmadığını belirtiyor.

1987 de FDA sütteki patojen dediğimiz hastalık yapıcı bakterileri öldürmek için pastörizasyon işlemini desteklemeyi başladı. Nedeni ise oldukça açık çiğ sütte salmonella ve E.coli gibi bir çok hastalık yapıcı bakteri var. Hastane tedavisi iyileşebilen brusella, böbrek enfeksiyonları ve buna bağlı böbrek yetmezliği hatta ölüme neden olabiliyor.

Benim fikrim çiğ süt tüketilmemesinden yana. Dışarıdan alınan sokak sütü kaynatıldığı zaman 120 dereceden sonrada üreyebilen termofilik bakterilerin tamamen yok olmadığı ve suda eriyen özellikle süt vitamini dediğimiz hassas bir vitamin olan riboflavinin uçup gitmesi nedeni ilede önermiyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? Nasıl süt tüketiyorsunuz?

6 Comments Add yours

  1. Anne Kaz dedi ki:

    İlk yorumu ben yazayım :)) Ben uht sütleri elimden geldiği kadar tercih etmiyorum ticari olarak sütün satılmasının tek yolu bu ve büyük bir pazar araştırmalar raporlar dönüp dolaşıp büyük pazarın hassas terazisine dayanıyor o yüzden güvenli bulmuyorum, ikincisi ise aradaki fark uht yağlı süt aldığım halde biliyorum ki yağsız bu yağ firmalar tarafından alınıp büyük ihtimal diğer süt ürünlerinde kullanılıyor yağ alınırken bahsedilen vitamin ve minareller bu yağla beraber uçup idiyor olabilir, ben çiğ süt içiyorum derken tabiki her sokak satıcısından almıyorum bir süre köyde yaşadım süt aldığım iki aile var bunun dışında süt almıyorum bu da benim kriterim olsun :)) Bunun dışında büyüklenip kimseye bu sütü için diye diyemem bu benim tercihim evde sütü kaynatıp soğutuyorum çiğ de tüketebilirim bunları yazarken kendimi amishler gibi hissettim 🙂 UHT süt doğal mıdır ya da piyasa da satılan sütler tamam hastalık taşıyan bakteriler içermiyor peki çiğ sütteki kadar yağ kalsiyum protein vs içeriyor mu bunlara da bakmak lazım..:))

  2. gatto dedi ki:

    kendi ineğim olsa sütünü kesin çiğ içerdim 🙂
    uht sütlerin faydalı olduğuna inanmıyorum ama daha iyisini bulamadığım için içiyorum.
    en azından uht yerine günlük pastorize süt yaygınlaşsa daha iyi olabilir.

  3. prettyflowery dedi ki:

    salmonella ve e.coli hakkında o kadar şey öğrendikten sonra ben çiğ süt içmem,önermem de 🙂

  4. Brajeshwari dedi ki:

    öylesine kutu süte alışmışız ki, yazlığımıza gittiğimizde köyden getirilen süt çok kötü kokuyor bana… O yüzden sehir hayatında AOC'nin günlük cam sütlerinden aliyorum.Çok lezzetli.. Kutu süt alacaksam Keci sütü alıyorum.Onun diger kutu sütlere göre daha besleyici oldugunu düsünüyorum..

    Sen ne dersin bu konuda?

  5. caramel macchiato dedi ki:

    ben köy sütünü değil içmek, koklayamadim bile.. alişkanlik herhalde, ağir geldi..

    cam sütümle gayet mutluyum =)

  6. Ayşe'nin Mutfağı dedi ki:

    mERHABA SİTENİZ YENİ BULDUM BİLGİLERİNİZDEN FAYDALANMAK İSTİYORUM dİYAET YAPIYORUM DAHA DOĞRUSU YEDİKLERİMİ YARIYA İNDİRDİM çÜNKÜ ÖMÜR BOYU DİYET YAPAMAYACAĞIMI BİLİYORUM AYNI ZAMANDA SPOR SALONUNDA GİDİYORUM
    YALNIZ KİLO ALMAMAM İÇİN NELERİ KESİNLİKLE YEMEMLİYİM YADA NELERİ YERSEM FAYDALI OLUR SPORDAN ENERJİ VERECEK NELER YİYEBİLİRİM BLOĞUNU TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam