DİKKAT: Detoks Hakkında Uzman Görüşleri

Detoks tekrar gündeme getirildi… yaklaşık 2 sene önce böyle bir yazı yazmıştım ve sizinle tekrar paylaşmak istiyorum…

Aşağıda dünyaca ünlü toksikologların detoks ile ilgili görüşleri var… Dikkatlice okumanızı öneririm.

Detoksun en çekici yalanı vücuta biriktiğine inanılan pestisit artıklarını, soluma yoluyla alınan zehirleri ve diğer tehlikeli zehirleri vücuttan temizlediğidir.
Detoks modası pardoksal bir güvensizlik getirmiştir o da bir çok insanın inandığı çevremizin asla temiz ve güvenli olmayacağı ve dışardan gelen bir kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını düşünmeleridir.
Mike Fitzpatrick

Vücudun zaten kendi savunma ve toksikleri atma sistemi vardır.
Kişiler detoks diyetleriyle bu savunma mekanizmasını rahatsız etmekte ve yarar sağlayacaklarına kendilerine zarar vermektedirler.
Professor Alan Boobis OBE, Toxicologist, Division of Medicine, Imperial College London

Detoks diyetleri birçok besin öğesinin yetersizliğine neden olmaktadır. Özellikle protein yetersizliğine neden olan bu diyetler kas dokusu kaybına ve metabolizma hızının düşmesine neden olmaktadır. Balıkların civa içeriği; bundan dolayı yüksek balık tüketiminin vücutta civa miktarının arttırabilir ve böylelikle daha çok toksik madde birikebilir. Detoks diyetlerinin içerdiği meyveler ve sebzeler günümüzde hayvansal kaynaklı ürünlerden daha çok kimyasal madde içermektedirler. Vücut için en zehirli kimyasallardan biri alkoldür ve alkolü vücut siz detoks hapı almasanız dahi 36 saatte vücuttan dışarı atar. Detoks hapının bazı uzmanlar karaciğere bu durumda yardım ettiğine ve fonksiyonlarını geliştirdiğini iddia ederler.
Siz en iyisi karaciğere yardım etmek istiyorsanız alkol aldıktan sonra su içinki aldığınız kimyasalları daha rahat dışarı atabilesiniz.
Professor Sir Colin Berry, Professor Emeritus of Pathology, Queen Mary, London

Vücudun zaten kendi detoks mekanizması var. Barsaklar bir çok bakteriyi etkisiz hale getirmekte ve vücuda giren kimyasallar ise karaciğer tarafından suda eriyen maddeler dönüştürülüp böbreklere göndermekte,böbreklerde bunları dışarıya atmaktadır. Bu olaylar siz detoks çorapları giydiğiniz, detoks diyetleri uyguladığınız, bitki çayları içtiğiniz ya da detoks tabletleri kullanıyorsunuz diye olmamaktadır.
Sense About Science 3rd January 2006

Detoks üzerinde Romalıların söylediği söz çok doğrudur. Mundus vult decipi ? Dünya kandırılmak istiyor.
Dr John Hoskins, Environmental Toxicologist, Fellow of the Royal Society of Chemistry

İşte toksikologlar ve farmakologların cevapları böyle zaten karaciğer ve böbreklerin bu toksik maddeleri vücuttan bir şekilde attıklarını, günümüz koşullarında sebze ve meyvelerin kullanılan ilaçlar nedeniyle aslında toksik birer madde olduklarını söylemektedirler. Aslında çok da haksız sayılmazlar. Dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli spor yapmak ve stresle başa çıkabilmek (çok zor olsa da)zaten bir detoks.

2 Comments Add yours

  1. Lucy dedi ki:

    Güzel bir bilgi canım. Haklısın maalesef bilgi kirliliği almış başını gitmekte. Bugünlerde Ahmet Maranki her yerde detoks kampını tanıtıyor ve insanlara detoks yapmazlarsa erken ölecekmiş izlenimi yaratıyor. Nedense bu adama hiç inancım yok

  2. Brajeshwari dedi ki:

    Harika bir konu! Özellikle detoksun hap kismiyla ilgili sorularim vardı. Çünkü ben hiç ne GNC storelarda, ne de eczanelerden bu amaç için birşey almamışken ve etrafimdaki herkes bir kür uygulamaya başlamişken… Ben hiç birini doğal bulmadim… Üzüm çekirdeği yerine, çekirdekli üzüm yemek daha mantikli geldi.. Bir yandan da düsünmedim değil, acaba bir şeyde eksik mi kaliyorum diye..Ama doğru yapmışım. Aspirin bile içmem ben zaten..

    Çok yararli oldu bu yazı bana..

    öpüyorum Özgecim..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam