Kurban Bayramı: Bayram Uyarıları

Kurban bayramında da Ramazan bayramında olduğu gibi şeker tüketimi artmaktadır, tek bir farkla et tüketimi de oldukça fazla olmaktadır. Et ve ürünleri iyi kalite protein içermelerinin yanı sıra içerisinde bulunan demir, çinko, fosfor gibi mineraller ile B12, B1 ve A gibi vitaminlerle de besin öğesi bakımından oldukça zengindir.

Kolesterol içeriği yüksek ve sindirimi zor olduğu için özellikle obezite, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve sindirim sistemi ile şeker (diyabet) hastası olanların kurban bayramında beslenmelerine daha özen göstermeleri gerekmektedir.

Sabah kesilen kurban etinin bir kısmı öğlene veya akşama yemek olarak pişirilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki hayvan kesildikten hemen sonra ette ölüm katılığı dediğimiz rigor motris olayı olmaktadır. Etin en az 24-48 saat arasında dinlendirilmesi ve yumuşaması beklemelidir. Ama gelenekten olduğundan et kesilir kesilmez pişirilmekte ve sert olan et pişirilince daha da sert olmaktadır. Bu nedenle etin sindiriminde güçlük çekilmekte, midede problem yaratabilmektedir.

Etin pişiriliş şekli de oldukça önemlidir. Etlerin kızartılmaması veya kavrulmaması gerekir. Zaten mevcut yağı olan ete bir de yağ eklenerek bu işlem yapılır ise boşa kalori alımından başka bir durum olmaz. Etleri özellikle sulu ısıda haşlama şeklinde pişirmek veya sebzelerle birlikte pişirmek daha makul olur. Hem et fazla yağını pişerken salar hem de biraz da olsa yumuşar. Izgara ve fırında pişirme yöntemlerin de ise eti yakmadan pişirmeye dikkat etmeliyiz. Etin yanmış kısımlarında proteinlerde yandığı için herhangi bir besleyici özelliği olamamakla birlikte kanserojen maddeleri de içerebilmektedir.

Etin içeriğinde C ve E vitaminleri (güçlü antioksidan vitaminler) olmadığından mutlaka eti tüketirken C ve E vitamininden zengin olan sebze yemekleri, salataları tüketmeliyiz. Özellikle etteki demirin emilimini arttırmak için C vitaminine ihtiyaç duyulduğundan salata doğru tercih olabilmektedir.

Kurban bayramında bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise etin saklanması. Kısa dönemde saklayacak isek parça et şeklinde buzdolabında en fazla 2 gün, kıyma şeklinde ise 1 gün saklayabiliriz. Uzun dönemde ise eti saklarken mutlaka küçük parçalar şeklinde tek kullanımlık olarak derin dondurucuda saklamamız gerekir.

Genel olarak Kurban Bayramında dikkat etmemiz gerekenler;

1) Güne kahvaltı yaparak başlayalım.

2) Şekerlemelerden ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak duralım veya çok az miktarda tüketmeye çalışalım.

3) Et tüketimimizi haşlanmış, ızgara veya fırında pişmiş yağsız etlerden yana kullanalım, kızartma ve kavurmadan uzak duralım.

4) Etler ile beraber mutlaka sebze yemeği veya salata tüketmeyi tercih edelim.

5) Bol bol su içelim.

6) Sakatatlardan uzak duralım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam