Metabolik SENDROM: Akdeniz Diyeti


10 Aralık 2008 de çıkan bir çalışma sonucuna göre Akdeniz diyeti ile beraber tüketilen fındığın metabolik sendrom artışını azalttığı bulunmuş. Peki nasıl?

Metabolik sendrom dünyada hızla yayılmaya başlayan temel bir halk sağlığı sorunudur. Genellikle haberlerde duyarız veya okuruz ?Obezite Dünyada Salgın Haline Geldi!? gibi. Aslında obezite ile beraber yaygın hale gelen obezitenin de içersinde bulunduğu ve diğer hastalıklara da zemin hazırladığı metabolik sendromdur. Metabolik sendrom yüksek kan yağı (dislipidemi), karın bölgesi yağlanması ile meydana gelen obezite, yüksek kan şekeri (hiperglisemi) ve yüksek tansiyon ile karakterize edilmektedir. Bunlar ile beraber kardiyovasküler hastalıklara yakalanma risk faktörü de artmaktadır. Yapılan bir çok epidomiyolojik araştırmada Akdeniz Diyeti?nin (yüksek oranda tekli doymamış yağ asidi içeren diyet) metabolik sendromun gelişme riskini azalttığı belirtilmektedir.

Dr. Salas-Salvado J.ve arkadaşlarının 1 yıl boyunca (2003-2004) 55-80 yaşları arasında metabolik sendrom riski altında bulunan 1224 birey üzerinde Akdeniz diyetinin ve zeytinyağının, Akdeniz diyeti ve günde 30 gram fındığın ve sadece düşük yağlı diyetin etkilerini araştırmıştır.

Çalışma sonucunda, 1 yıl sonunda metabolik sendrom görülme sıklıklarının Akdeniz diyeti ve fındık tüketenlerde %13,7 oranında, Akdeniz diyeti ve zeytinyağı tüketenlerde %6,7 oranında ve düşük yağlı diyet tüketenlerde %2,0 oranında azaldığı belirtilmiştir. Ayrıca, Akdeniz diyeti ve fındık tüketenlerde yüksek bel çevresi, yüksek trigliserit ve yüksek tansiyon görülme sıklıklarının azaldığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak Akdeniz diyeti kadar fındık da etkili olmuştur. Unutmadan fındık da tekli doymamış yağ asitlerini içerir bilginize?

3 Comments Add yours

  1. Haydins dedi ki:

    Findik ureticileri bu yaziyi okusalar cok severlerdi eminim 😉
    Benim annem -babam Ordulu bu sebepten bizim evden hic eksik olmaz findik ,ben hergun bulabilsem kavrulmus halde bir avuc yerdim ama buralara tasimak zor geldiginden yiyemiyorum..

  2. Güneş dedi ki:

    Benim bildiğim tarçın ve acıda metobolizmayı hıozlandırır.
    Sevgiler.

  3. ozke dedi ki:

    haydinscim, fındık yemek lazım hatta yemeklerde fındık yağı da kullanmak lazım. bence hemen annenlere siparişi ver 🙂

    güneşcim, evet acının özellikle metabolizmayı hızlandırıcı etkisi var ama tarçın daha çok kan şekerini dengelemede daha yararlı bu sebeple tatlılara tarçın kullanabiliriz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam