Diyetimde daha fazla posaya yer vermek istiyorum. Dışarıdan posa takviyelerinin her gün kullanımında bir sakınca var mıdır?

Dışarıdan alınan posa takviyeleri ile ilgili herhangi bir zararlı etki olup olmadığı ile ilgili net bir bulgu yoktur. Ama atalarımızın da dediği üzere ?azı karar çoğu zarar? felsefesini benimsemek posada bence en uygun yöntemdir.

Biz (doktorlar,diyetisyenler, eczacılar) genelde ek posa takviyelerini barsak problemleri (kronik kabızlık gibi) olanlara tavsiye ederiz.

Fazladan alınan posa belirli bir süre barsaklarınızı rahatlatır fakat daha sonra daha fazlasına ihtiyaç duyarsınız çünkü barsaklar buna alışır. Belli bir süre sonra posasız çıkamayabilirsiniz. Ayrıca fazladan aldığınız posa gaz problemlerine de neden olabilir.

Ayrıca barsaklarda dışkı geçişini hızlandırdığı için bazı minerallerin (demir, bakır, çinko, magnezyum gibi) emilimlerini olumsuz yönde etkiler. Aspirin, warfarin gibi ilaçların emilimlerini düşürür. Ayrıca kan şekerini de düşürdüğü için diyabetli (şeker hastası) bireylerde insülin dozajında sorunlara neden olabilir.

Mutlaka posa takviyesi almadan önce doktorunuza danışın. Herhangi bir barsak probleminiz varsa doktorunuzun önerdiği bir takviyeyi önerdiği dozajda uygulayın.

2 Comments Add yours

  1. Haydins dedi ki:

    Benim hep problemli barsaklarim ..1-2 aydir sabahlari sutle nesfit yiyordum biraktim sut cok dokunuyor bana..Simdi aksamlari bitki cayi iciyorum ancak cikabiliyorum…Cildirtacak bu barsaklar beni..Kefir kapsulu varmis onu denemek istiyorum onu tavsiye edermisin?Kefiri de icince midem kotu oluyor icemiyorum..Sanirim laktoz intrabilmemnesi diye bir hastalik var ya ondan var bende..Hangi doktora gideyim var mi yok mu ogrenmek icin..
    Benim derdim birde burada tuvalete gidememek tabi fazla titizlikte basa bela!!

  2. ozke dedi ki:

    öncelikle bir gastroentrologa (gastroloji bölümüne) gitmeniz de fayda var. Nesfiti yoğurt ile yemenizi tavsiye ederim. Aynı etki yoğurtta oluşmuyor.
    Laktoz intoleransı ile ilgili aşağıdaki linki öneririm:
    http://kelebekdiyeti.blogspot.com/2008/03/laktoz-intolerans-ste-kar-hassas-msnz.html

    Probiyotik yoğurtları kullanabilirsiniz. Bol sebze, meyve (özellikle kuru kayısı çok iyi gelir), yoğurt, tam tahıllı ekmek ve su yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam