Sigarayı Bıraktıktan Sonra Neden Kilo Alınır?

Özellikle sigarayı bırakıldıktan sonraki ilk 6 ay içerisinde kilo alım olayı gerçekleşmektedir ama bu kaçınılmazda değildir.

Sigaranın içerisindeki nikotin bir iştah baskılayıcıdır. Ayrıca nikotin, metabolizma hızınızı da biraz arttırabilir. Sigara içmeyi bıraktığınızda, metabolizmanız ve iştahınız zaman içerisinde normal haline geri dönecektir. Bu da sizin daha fazla yemenize ve daha az yakmanıza neden olur (metabolizma hızınız sigara içtiğiniz zamankinden daha yavaş olacak ve baskılanan iştahınız tekrar açılacaktır). Buna ek olarak, besinlerin tat ve kokularını daha fazla almaya başlayacaksınız. Bu duyularda besinleri sizin için daha çekici getirecektir. Eğer atıştırmalıkları sigara alışkanlığınızı yenmek için kullanırsanız, bu size fazladan kilo olarak geri dönecektir.

Ama bunu engellemek sizin elinizde:

Hareket edin: Günlük olarak fiziksel aktivite yaşamınızın bir parçası haline gelsin. Her gün orta düzeyde 30 dakika yapılan egzersiz hem kalori yakımını sağlarken hem de endorfin salgılamaya yardımcı olarak sigara nöbetlerinin de önüne geçer.

Mantıklı besin seçimleri yapın: Sizin için sağlıklı ve bu dönemde kilo aldırmayacak sebze ve meyve ağırlıklı besinleri tercih edin ve az az- sık sık yeme kuralına uymaya özen gösterin. Tatlıyı ve alkolü sınırlayın.

Ağzınızı meşgul tutun: Aslında bu hep söylenen bir yöntemdir. Sakız çiğneyin denir hep ama bana sakız çiğnemek yanlış geliyor. Çünkü çiğneme ve yutkunma durumunda mide besin gelecekmiş gibi mide salgısını arttırır ve ama besin gelmeyince sindiremez. Bir süre sonra gaz problemi akabinde reflü gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda siz kalorisi az ve atıştırmalık olarak kullanılabilecek kereviz, salatalık, şalgam gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarınıza yön verin: Bunun en kolay yolu ise beslenme günlüğü tutmaktır. Ne zaman, neyi, ne kadar yediğinizi not alırsanız hatalarınızı çok net görebilir ve önemlerinizi ona göre alabilirsiniz.

Son olarak sigarayı bırakınca kilo alabilirsiniz ama akciğer ve kalp-damar hastalıkları riskleriniz azalacak bir de bu yönden bakın ne dersiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam