Yaz Sezonunda Yenebilcek 5 Faydalı Besin

Sebzelerin ve meyvelerin zamanında yenmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.. Hem daha doğal hem de besin öğeleri içeriği ile tam kıvamında oluyorlar.

Bakalım bu 5 besin hangileri…

1.Domates: Yaz aylarının baş tacı sebzesi domates. Aslında yaz kış tezgahlardan inmeyen domatesin asıl mevsimi yazdır ve yaz dışındaki bütün domatesler seradır. Sezonu Haziran sonu başlar ve Eylül sonunda sona erer. İyi oranda C, A ve K vitamini içerir. Likopen adındaki güçlü antioksidanın temel kaynaklarından biridir. Likopen kanseri, kalp ve damar hastalıklarını önleyici bir antioksidandır. Sezon dışında evde kendi yaptığınız konserve domates parçaları, püreleri ve salçaları tüketebilirsiniz. En iyi konservelik domatesleri ise Ağustos aylarında bulabilirsiniz.

2. Çilek: Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri çilektir. Kırmızı rengi ve o etkileyici kokusu ile sevmeyeni yoktur ya da azdır. Bir meyve ne kadar koyu kırmızı ise o meyve o kadar çok anitoksidan içerir ilkesi ile çileği güçlü antioksidanların kaynağı olarak saymamız yanlış olmaz. Yüksek oranda da C vitamini içeriğine sahiptir. Ortalama 10 çilek 70 kaloridir… Birde pudra şekerli yiyorsanız bu kalori değerini göz ardı etmemenizde fayda var.

3. Yeşil Kabak: Mücver deyince akla ilk ne gelir?? Tabiki yeşil(sakız) kabak. Hem sulu hem hafif hemde aromatik kokulu bir sebze kabak. Hemde çok iyi bir mineral deposu. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin.. 100 gramı sadece 19 kalori. Hem de A, C ve folik asit gibi önemli vitaminleri yüksek miktarda da içeriyor. Bence fırında yağsız üzerinde biraz baharatla yağlı kağıt üzerinde küp küp doğranmış kabakları tüketerek bütün yazı formda geçirebilirsiniz.

4. Erik: Kütür kütür ekşi ekşi yeşil erik bana direk yazı hatırlatır. Mayıs başı ve Haziran ortası sezonudur daha sonra yaz sonunda kadar yerini yumuşak erik türlerine bırakır. 10 adeti ortalam 60 kalori ve 100 gramı 2 gram sodyum içeriyor. Neden sodyumu yazdım çünkü çoğunlukla tuz ile tüketilen bir meyve türü… Tuz ile tüketildiğinde faydadan çok zarar getirebilceğini unutmayın ve günde 5 gramdan fazla tuz tüketmeyin.. Onun dışında iyi bir A vitamini ve potasyum kaynağı. Kırmızı türleri ise can eriğinden mürdüme kadar iyi bir antioksidan kaynağıdır.

5. Böğürtlen ve böğürtlengiller: Yazın ortasın yani Temmuz ve Ağustosta yol kenarlarında dikenler arasında gördüğümüz minik kırmızı meyveler aslında olanları “süper antioksidan depoları”olarak adlandırmak da mümkün. 100 gramı sadece 26 kalori ve 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının 1/3 ünü karşılayabilmekte. Yüksek oranda kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içermekte. Yine vitaminlerden A ve folik asit içeriğide oldukça yüksek. İçerdiği güçlü antioksidanın adı “antosiyanin”. Bu antioksidan özellikle kalp-damar hastalıklarında oldukça etkili. Damar içi iltihaplanmaları ile savaşan bir antioksidan. Dikenler arasında ulaşması oldukça zor ve zahmetli bu meyveyi görürseniz kaçırmayın derim… Bu gül için dikenine katlanılır.

4 Comments Add yours

  1. özge dedi ki:

    teşekkür ederiz:)

  2. Doorstepping dedi ki:

    Bir yerde ara öğünde istenildiği kadar erik tüketilebilir diye okumuştum. Yalanmış meğer 🙁
    Ya da bizim taş çatlasa 20gr yiyeceğimizi düşünmüşler herhalde? Halbuki ben bir oturuşta 1kg yerim 🙁

  3. dyt.kelebekdiyeti dedi ki:

    özge, rica ederim :))

    doorstepping, besin tüketiminde miktar oldukça önemli. miktar abartılırsa yarardan çok zarar getirebilir (ishal gibi…)

  4. annemineli dedi ki:

    Canım verdiğin güzel ve yararlı paylaşımlara bir kez daha teşekkür ediyorum.Sıkı bir şekilde sabırsızlıkla paylaşımlarını bekliyorum.Sevgilerrrr…..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam