Uzakdoğudan Evrensel İlaç: Zencefil


Daha önceleri her gece yatmadan önce ağzıma zorla tıkıştırılan bu bitkiyi, daha iyi araştırdıktan ve kış sezonuna girdikten sonra severek tüketiyorum.

Öncelikle hiç tüketmeyenlere ilk kez tükettiklerin tadı oldukça tuhaf ve acı gelebilir. Ama kendisi o kadar faydalıki, faydalarının öğrendikten sonra tadını hissetmeyeceksiniz bile.

Anavatanı Güneydoğu Asya olan zencefil, Afrika ve tropik iklim görülen birçok bölgede yetiştirilebilmektedir.

Ortaçağda zencefilin canlılık sağladığına inanılırmış. Eski Yunanlılarda zencefilin sindirime yardımcı olması için ekmeğe sararak tüketirlermiş.

Çin’de M.Ö. bitkilerle ilgili yazılmış ilk eser olan Pen Tsao Çung’da zencefil nezleye, ateşe, tetenaso ve cüzzama karşı önerilmiştir. Eski Hindistan’da ise zencefile “Evrensel İlaç” adı verilmiştir. Özellikle mide bulantısına ve baş dönemesine karşı kullanımı yaygındır. Zencefil günümüzde hazımsızlık, nezle, grip ve eklem iltihaplanması tedavisinde kullanılır.

Temel maddeleri olan gingerol ve shogaol karın bölgesi kramplarını rahatlatır, ateş düşürür, ağrı dindirir ve öksürüğü bastırır. Diğer bir madde olan seskuiteron yaygın bir nezle türü olan rinovirüslere karşı etkilidir. Zingibain adlı madde ise iltihap kırıcı özellik gösterir.

Marketlerin sebze-meyve reyonlarında bu bitkiyi rahatlıklar bulabilirsiniz. Kök şeklindeki farklı görüntüsü ile zaten dikkatinizi çekecektir. Ayrıca zencefili toz şeklinde de bulmak mümkün. Ama ben her zaman tazesinden yanayım.

7 Comments Add yours

  1. Fashioncholic Girl dedi ki:

    ben de az önce bitki çayıma zencefil tozu dökmüştüm 🙂 zencefili çok severim hem bitki çayında hem kullanıldığı diğer alanlarda ama zencefili çiğ tüketmedikçe ve alıştıktan sonra zaten tadı pek hissedilmiyor :)ayrıca angelina jolie'nin zayıflama çayı da zencefil – sarımsak ve bal içeriyormuş :p

  2. kelebek diyeti dedi ki:

    fashioncholic girl, harika tam denk gelmiş 🙂 ben çiğ tüketiyorum. her gece küçük bir parça inanılmaz iyi geliyor boğazıma ve bu soğuk günlerde resmen ısıtıyor. angelina balı eminim tadını güzelleştirsin diye koymuştur ama zencefilin zayıflama ile ilgili olduğunu bilmiyordum bir araştırayım bakalım teşekkürler 🙂

  3. sihirli eller dedi ki:

    merhaba.
    zencefil araştırması yaparken buldum sizi.
    çok beğendim bloğunuzu takipçinizim.zencefili minik parça alıp emiyormusunuz?nasıl tüketiyorsunuz?bende aldım çorbamın içine ekledim ama çorba zehir olduda.nasıl kullanmalıyım?

  4. kelebek diyeti dedi ki:

    merhaba sihirli eller,

    öncelikle çok teşekkür ederim. ben çiğneyerek tüketiyorum. genelde besinlere atılırken çok dikkat etmek gerekiyor çünkü inanılmaz acı çok çok küçük miktarlarda (zar kadar olabilir) koyunuz ya da sebze ve et sotelere çok az miktarda (çay kaşığını geçemeyecek miktarda) rendeleyerek ekleyebilirsiniz. zaten uzakdoğuda soteleme işlemleri sırasında çok kullanılan bir bitki. ama ben her zaman çiğ olarak tüketilmesinden yanayım.zencefilin tozu ve şekerleme şeklide var; aktarlarda satılmakta. Eğer çiğ olarak tüketemiyorsanız özellikle şekerlemeli olanını öneririm (şekerle ilgili sorun yoksa).

    sevgiler.

  5. andromeda dedi ki:

    nasılsın görüşmeyeli öncelikle 🙂 öksürük diyince bal geldi aklıma direk, bal da çok iyi geliyo biliyosun ki.. 🙂 bence bi ara çam balını da incelemelisin özgecim, onun da inanılmaz yararları var.. bağışıklık sistemini güçlendiriyor filan.. zencefil de süpermiş. demek ki bundan sonra bitki caylarıma hem çam balı hem de zencefil ekleyeceğim 🙂

  6. kelebek diyeti dedi ki:

    andormeda,
    canım iyiyim sen nasılsın? umarım iyisindir. görüşeli facebookta 🙂
    hemen araştırırım canım. hem çam hem de anzer balı ile ilgili bir yazı uzun zamandır aklımda. sözlerin beni harekete geçirdi yakın zamanda yayınlayacağım.

    sevgiler.

  7. Aslı dedi ki:

    Bana da arkadaşım öksürük olunca bal-tarçın-limon karışımı içirirdi:) Ben bugün regl olduğum için zencefil-papatya-nar çiçeği üçlüsünü kaynatıp içine içerken çubuk tarçın ekledim. Zencefilin regl dönemimdeki ağrılara bir etkisi var mı, biliyor musun? Ya da bu aprılar için ilaçtan başka ne yapabiliriz? Bana artık ilaçlar da pek etki etmiyor da…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam