Gün içerisinde Oruç Tutarken Susamanızı Nasıl Engellersiniz?

Hayırlı Ramazanlar sevgili okurlarım. Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında oruç tutmak tamamen nefis ve sabır işi. Özellikle yaz mevsiminin en sıcak ayı olan Ağustos gün içerisinde susamaya ve bu nedenle daha baş ağrılarına neden olabilmekte. Peki bu mevsimde susamamak veya minumum düzeyde susayarak orucumuzu açabilir miyiz?

1- Çay- kahve tüketimini en aza indirin veya mümkünse içmeyin… İftar ile sahur arasında yemek ertesinde çay ve türk kahvesi içme alışanlığımız yadsınamaz ancak çay ve kahvenin kafein içerikleri ve diüretik yani su atıcı özelliği içtiğiniz suyun atılmasına be gün içerisinde susamanıza neden olabilir. Tıpkı 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü gibi…

2- Tuz ve şeker tüketiminizi azalatın… Tuz ve şeker bildiğimiz üzere nem çekerler. İçtiğiniz suyu çektileri gibi hararete neden olabilirler. Mümkünse bu dönemde yemeğe tuz atmamak, şerbetli tatlıları tercih etmemek en iyi seçenek. Hem Ramazanın tatlısı Güllaç değil mi? (Özsüt’ün yandaki barnerda hafif yaz Güllaçı denemeye değer!)

3- Çokça yağ özellikle katı yağ… Yağ daha çok susatır bu bir gerçek özellikle hayvansal yağlar iç yağ, tereyağı gibi yağlar daha çok susamanıza neden olabilir. Sahurda bu tarz yağlar ile yapılmış besinleri tüketmemenizi öneririm.

4- Et kavurma, kebap ve türevleri… Et ve özellikle kırmızı et sindirimi zor olduğu için tüketirken oldukça sıvıya ihtiyaç duyuduğumuz bir besin. Bu dönemde daha çok tavuk, hindi ve tam mevsimi iken balığı tarcih etmekte yarar var.

5- Su içmeyi birkaç saatte sığdırmak… En yanlışıda bu aslında. İftardan başlayarak sahura kadara ortalama 2,5 litre su tüketimi yapılabilir. Çünkü ortalama bir insan günde hem nefes hem konuşma hem terleme hem de idrar yolu il bu kadar su kaybediyor. Birde yaz mevsiminde buharlaşma siz ayakta hareker ettikçe artıyor. Bu yüzden tıpkı gündüz bütün gün içtiğiniz gibi Razamanda da tam tersinde gece tüm gece içebilirsiniz.

3 Comments Add yours

  1. chfashiontrend dedi ki:

    harika bir paylaşım…teşekkürler …merak ettiğim bir konuydu…sevgiler

  2. uzm.dyt.kelebek diyet dedi ki:

    rica ederim. her zaman sorularınızı beklerim.

  3. ye-mek.net dedi ki:

    Son derece hassas ve önemli bir konu. Güzel bilgilere yer vermişsiniz.

    Teşekkür ederiz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam